WordPress 4.9 er ute!

En ny stor oppdatering av WordPress ble sluppet på nettet 15. november 2017. Denne er oppkalt etter jazzmusikeren Billy Tipton som fortsetter navnetradisjonen WordPress har hatt med å kalle opp sine hovedversjoner til jazzmusikere.

Den største forandringen ligger i den innebyggede temaeditoren. Og den første muligheten som nevnes på WordPress sin offisielle side er at du kan planlegge endringer til siden. Det er jo passende at du da kan forhåndsplanlegge endringer av temaet til f.eks. julehøytiden, påske eller andre spesielle anledninger. Du kan også lagre endringene som kladd. Det er også mulig å dele de potensielle temaendringene til andre ved at du kan dele linken til forhåndsvisningen av disse enringene med hvem du ønsker. På den måten vil det jo være mulig å kunne få tilbakemeldinger til disse.

Det er også mulig å «låse» de endringene du ønsker å gjøre, slik at ingen andre skal kunne ødelegge den endringen du ønsker å gjøre. Du vil også få en melding om du ønsker å lagre en kladd hvis du går bort fra editoren uten å lagre.

Det har også blitt gjort noen endringer for koderne blant oss. Først og fremst introduserer de syntaksutheving, som vi kjenner igjen fra ulike redigeringsprogram vi bruker. Nå skal det altså være mulig å dobbeltsjekke at du har med en avsluttende tagg slik at koden ikke blir ødelagt. Og når vi snakker om ødelagte koder, så skal WordPress nå varsle deg om noen endringer du gjør, kan føre til det forhatte hvite skjermbildet. WordPress sin nye versjon oppfordrer deg alltid til å lagre så ofte du kan, og ikke minst lagre sikkerhetskopier før du gjør store endringer. Dette er også synlig i en mindre oppdatering i dashbordet, som vil gi en melding dersom du ikke har lagret endringer i widgeter. Samtidig vil endring av PHP-filene gi deg en mulighet til å gå tilbake til utgangspunktet slik at du kan dobbeltsjekke for syntaksfeil for å unngå sidekrasj.

WordPress 4.8 introduserte oss for en ny type widget, som heldigvis ble ordnet opp i med neste versjon 4.8.1, og førte da til to nye widgeter som ble gitt til oss i den versjonserien. WordPress 4.9 legger inn en egen ny Galleri-widget, som vil gjøre det mulig å legge inn egendefinerte gallerier i sidekolonner. I tillegg er det nå mulig å legge inn bilder direkte i den nye visuelle tekst-widgeten som ble introdusert i 4.8. De har nå lagt til en liten Legg til media, som du finner igjen i den fullstendige editoren for innlegg og sider.

Tilbake til temaeditoren og temavelgeren har også fått en ansiktsløfting i den nye versjonen. I tillegg skal måten å lage menyer på være enklere i 4.9.

Det er også lagt inn flere mindre oppdateringer som forbedringer i Javascript-apien til temaeditoren. MediaElement.js har blitt oppgradert til 4.2.6 som fjerner kravet om jQuery, forbedrer tilgjengeligheten og ikke minst gjør grensesnittet mer passende og oppdatert.

Som nevnt er det nå syntaksutheving i 4.9 og dette skyldes at de har lagt inn CodeMirror. Ellers har også rettighetene blitt endret.

Her ser du en fullstendig oversikt over alt som har blitt endret.

Oppdatert 21.40: Den norske versjonen er nå tilgjengelig. Trenger du hjelp til oppdateringen? Ta kontakt i dag!