Søksmål mellom WordPress og WP Engine

Denne stormen rundt WordPress har nå nådd orkan styrke etter at WP Engine har rettet et søksmål mot WordPress.org, Automattic og WordPress-sjef Matt Mullenweg. Dette kommer etter skittkasting fra WP-sjefen under en presentasjon på WordCampen i USA nylig.

WP Engine kaller seg selv den WordPress-hostingtjenesten folk flest stoler på og under slagordet «We power the freedom to create on WordPress», har det tilsynelatende oppstått en forvirring rundt om WP Engine faktisk er WordPress eller om det er en av mange leverandører av WordPress. Det WP Engine tilbyr er en totalpakke i et lukket miljø med hosting av nettsiden og et sikkerhetsnett rundt med automatiske oppdateringer, sikkerhetssjekk, mellomlagring og 10 premium temaer som kan brukes. Dette tar de betalt 200 kroner i måneden for som en minstepris. WordPress er i seg selv et produkt som er gratis med åpen kildekode. Det betyr at hvem som helst kan hente ned kildekoden til dette og egentlig hvem som helst kan lage sine egne varianter av WordPress, såkalte «forks». ClassicPress er en av disse, for de som absolutt ikke liker blokkredigereren og som satte pris på slik WordPress var før versjon 5.0.

Stridens kjerne

WP Engine eies av Silverlake, et privat investeringsselskap med over 102 milliarder dollar i omsetning, rundt 500 millioner av disse kommer fra å selge WordPress-løsninger og, ifølge Matt Mullenweg, bidrar de kun med 40 arbeidstimer i uken tilbake til WordPress-samfunnet og dets støttespillere. Automattic, som Mullenweg selv er sjef for, og som står bak blant annet WordPress.com og WooCommerce, omsetter også for rundt 500 millioner dollar i året, men bidrar med rundt 3915 arbeidstimer i uken. I et blogginnlegg på WordPress sin offisielle nettside, deler Mullenweg et teknisk eksempel på hva som er den største forskjellen på gratis WordPress ut av boksen og den WordPress betalende brukere får. I korte trekk dreier dette seg om såkalte revisjoner. Hver gang en bruker lagrer en endring i et innlegg eller en WordPress-side, så lagres en revisjon av denne i databasen slik at det er enkelt å gå tilbake til forrige versjon. Under utvikling av nye nettsider kan det bli ganske mange til slutt og det finnes verktøy for å kunne tømme revisjonsloggen om det skulle bli altfor mange. Det finnes også kodesnutter eller utvidelser som kan begrense antall revisjoner som tas vare på. Men WordPress ønsker å være som Wikipedia på det området, med at det er mulig å gå tilbake til en forrige versjon. Hos WP Engine er ikke det mulig. De har slått av revisjoner som standard. Denne funksjonen kan kun aktiveres ved å kontakte WP Engine sitt kundeservice og da aktiverer de kun tre revisjoner og disse tas vare på i maks to måneder. Videre i blogginnlegget kommer det frem at WP Engine er den eneste av hostingleverandørene av WordPress som har slått av revisjoner som standard.

Reddit

På subredditen til WordPress, ble det søndag kveld postet et emne hvor WordPress sin sjef blir oppfordret til å gå av umiddelbart. Her kommenterer Matt Mullenweg på oppfordringen og avslører også da at det er opprettet et søksmål mellom WP Engine og WordPress som følge av brudd på bruk av varemerket. I kommentaren kommer det blant annet frem at «Flere personer hos WP Engine har anonymt delt informasjon til han om dårlig oppførsel». Det var også spørsmål om standen til WP Engine skulle tas ned, men at de håpet på å løse konflikten før Mullenweg skulle ha presentasjonen samme kveld.

Mulige konsekvenser

WP Engine står ikke bare bak en av de store hostingløsningene, de har også utviklet flere utvidelser, deriblant ACF (Advanced Custom Fields), som er en av de mest brukte utvidelsene med over 2 millioner aktive installasjoner. En av konsekvensene av dette søksmålet kan være at arbeidet rundt denne utvidelsen ikke blir like omfattende som tidligere eller at det blir mer omfattende. Eller at funksjonaliteten til ACF blir enda mer bak en betalingsmur enn det er i dag. For det er mye du får med ACF rett ut av boksen, helt gratis, mens det er andre mer avanserte funksjoner som ligger i Pro-versjonen. En annen konsekvens kan være at WP Engine er nødt for å enten endre navn eller i det minste endre ordlyden i mye av det de tilbyr slik at forvirringen ikke blir like fremtredende som den er nå. Eller at WP Engine er nødt for å bidra mer. En siste konsekvens er jo at Matt Mullenweg ikke har en god sak og må gå av som sjef for plattformen han selv var med å skape for over 20 år siden.

Vi får bare følge med.

 

 

 

Legg igjen en kommentar