Det stormer rundt WordPress

Skjermbilde av Gutenberg sidebygger for WordPress

Selv om WordPress fortsatt «ruler» nettet med over 43% markedsandel, er andelen nye sider som lages med WordPress på en drastisk nedgang.

Denne nedgangen skyldes et massivt fokus fra ledergruppen i WordPress på Gutenberg og sidebyggeren som er inkludert, fremfor å forbedre CMS-aspektet til WordPress og forbedre stabiliteten og utseendet.

Hvis du har gått inn på baksiden («backend») på en WordPress-side, så har du et velkjent oppsett med en sidemeny på venstre side som kan være ekstremt lang og inneholde en hel haug med elementer som ikke er nødvendige mer enn gjerne én gang. Dette oppsettet har vært så å si uendret helt siden iallfall vi i Fairmedia begynte med WordPress tilbake i 2011. Og det øverste punktet i denne sidemenyen er også Innlegg, som igjen bekrefter røttene til WordPress som en bloggplattform, samme med Kommentarer. Så å si alle nettsidene som settes opp i vår regi, får den kommentarfunksjonen slått av.

Men tilbake til der kontroversen egentlig er. Fra versjon 5.9 har standard redigeringsverktøy i WordPress vært Gutenberg. Dette er en sidebygger som baserer seg på blokkredigering og etter hvert som nye versjoner av WordPress har blitt sluppet, har også Gutenberg fått nye funksjoner. Men oppsettet for selve CMS-løsningen har vært forbeholdt sikkerhetsfikser og mindre justeringer. I mellomtiden så er den mest installerte utvidelsen Klassisk redigering, i skrivende stund har denne utvidelsen over 10 millioner installasjoner. Ellers er Elementor en av de aller mest brukte sidebyggerne, og også den sidebyggeren vi bruker mest på sider vi setter opp. Hovedgrunnen til det, er at Elementor er mye bedre funksjonelt og tilpasningsdyktig enn Blokkredigereren som er inkludert med WordPress. Det er mange omstendelige prosesser rundt blokkredigereren og mye av innstillinger er ikke ferdig satt opp. Blant annet så kommer det frem i denne videoen under at en del innstillinger blir heller ikke lagret når du går gjennom ulike menyer.

Flere av influenserne og ikke minst store stemmer rundt WordPress ønsker at ledelsen og medlemmene i WordPress Core, setter utviklingen av Gutenberg på pause, for å forbedre utseendet og oppsettet i CMS-løsningen først. I tillegg så har ryktet til Matt Mullenweg, den opprinnelige skaperen til WordPress, fått seg en knekk etter kontroverser rundt uttalelser rettet mot transkjønnede ansatte i Tumblr.

Det blir spennende å se om beskjeden rundt å sette Gutenberg-prosjektet på pause når frem til ledelsen eller om de bare vil pushe enda mer på. Neste WordPress-versjon er 6.7 som kommer i november, og en av hovedfunksjonene som kommer med da, er Twenty Twenty-Five.